رادیولوژی نشان دهنده شاخه ای از پزشکی است که از انرژی اشعه X در تشخیص و درمان انواع بیماری ها استفاده می کند. رادیولوژی مجموعه ای از روش های متنوع به منظور تصویربرداری از قسمت های مختلف بدن است که به پزشک اجازه می دهد داخل بدن فرد را مشاهده کنند.
خدمات رادیولوژی قابل ارائه در مرکز تصویربرداری بیمارستان شهید سردار سلیمانی
- تصویر برداری از تمام اسکلت بدن
- تصویر برداری از قفسه سینه
تصمیم برای انجام انواع رادیولوژی و تصویربرداری مانند سی تی اسکن، ام آر آی، اشعه ایکس و سونوگرافی نیاز به آمادگی قبل از انجام آنها دارد. این آماده سازی ها بسته به نوع و علت تصویربرداری متفاوت است، همچنین هنگام استفاده از مواد حاجب خوراکی و تزریقی، ممکن است بیمار نیاز به تهیه قبل از تصویربرداری داشته باشد که باید از آن آگاه باشد. بنابراین در هنگام مراجعه به مراکز مختلف تصویربرداری بسته به نوع رادیولوژی توصیه های لازم به بیماران داده می شود. اما در ادامه برای آشنایی با مقدمات قبل از رادیولوژی به برخی از آنها اشاره می شود.
آمادگی های عمومی قبل از رادیولوژیترجیحاً بیمار ۶ ساعت قبل از رادیولوژی ناشتا باشد تا تصویربرداری با دقت بیشتری انجام شود، به خصوص اگر تصویربرداری از شکم باشد.
نوشیدن آب در حالت ناشتا بی خطر است و مشکلی ایجاد نمی کند.
بهتر است قبل از رادیولوژی از فعالیت های ورزشی سنگین یا کارهای سنگین خودداری کنید.
تهیه لباس های بیمارستانی برای عکس گرفتن و یا استفاده از لباس های گشاد بدون لوازم جانبی و دکمه های فلزی ضروری است.
به مدت ۲۴ ساعت از مصرف غذاهای نفاخ مانند سیب زمینی، ماکارونی و لوبیا خودداری کنید. ۲۴
ساعت قبل از رادیولوژی از غذاهای پر پروتئین و کم نشاسته استفاده کنید
۲۴ ساعت قبل از تصویربرداری از مصرف انواع شیرینی ها و نوشابه ها و به طور کلی شکر خودداری کنید.
استفاده از چای، قهوه و سیگار باید ۱۲ ساعت قبل از گرفتن عکس قطع یا محدود شود.
داروهای مصرفی بیمار طبق روال عادی قابل مصرف است به جز داروهای مربوط به دیابت که باید قبل از آن با پزشک مشورت شود.
لیست داروها و عکس های قبلی اشعه ایکس در صورت وجود باید همراه بیمار باشد.
آمادگی های خاص قبل از رادیولوژیدر صورت انجام سی تی اسکن با ماده حاجب تجویز شده، بیمار باید 2 تا 3 ساعت قبل از تصویربرداری ناشتا باشد. آزمایش اوره و کراتین قبل از انجام سی تی اسکن با کنتراست اجباری است، زیرا اگر کراتین بالا باشد، تزریق ماده حاجب انجام نمی شود. هنگام انجام رادیولوژی تکمیل فرم رضایت بیماران بستری در بیمارستان الزامی است. تزریق کنتراست در شرایط خاص به بیماران مبتلا به ناهنجاری های سیستم ایمنی داده می شود و بیماران دیالیزی باید بلافاصله پس از تزریق و تصویربرداری دیالیز شوند. اعلام حساسیت دارویی یا تزریقی توسط بیمار قبل از رادیولوژی در صورت وجود قطعات فلزی در بدن بیمار، قبل از MRI باید به پزشک یا بخش رادیولوژی اطلاع داده شود. 24 ساعت قبل از تزریق MRI از مصرف قرص آهن و غذاهای چرب خودداری کنید. برای انجام سونوگرافی در مواردی که لازم است مثانه باید پر باشد. برای سونوگرافی کبد و کیسه صفرا باید با معده خالی یا با سیب زمینی آب پز هنگام ناهار انجام شود.
برای سونوگرافی رحم و تخمدان و سه ماهه اول بارداری باید مثانه کاملا پر باشد.
آمادهسازی بیمار برای عکسبرداری رادیولوژیرادیولوژی یک روش استاندارد است که در بیشتر مواقع بیمار نیازی به آمادگی برای آن ندارد. اما بسته به منطقه ای که قرار است تصویربرداری رادیولوژیک انجام شود، باید لباس راحت و گشاد بپوشد. به طور معمول، ممکن است از بیمار خواسته شود که لباس های بیمارستانی مخصوص بپوشد و هرگونه جواهرات یا اشیاء فلزی را برای آماده شدن برای تصویربرداری اشعه ایکس از بین ببرد. اگر ایمپلنت های فلزی در بدن خود دارید، قبل از عکسبرداری با پزشک یا رادیولوژیست خود صحبت کنید. زیرا عناصر و مواد فلزی مانع از نفوذ اشعه ایکس می شوند.بنابراین در صورت وجود مواد فلزی در ناحیه تحت اشعه ایکس نمی توان تصویر اشعه ایکس صحیح از آن ناحیه تهیه کرد. گاهی اوقات از مواد بازتابنده در طول رادیولوژی برای به دست آوردن تصاویر اشعه ایکس دقیق تر استفاده می شود. این مواد می توانند باریم یا ایویدین باشند. نحوه استفاده از مواد بازتابنده بسته به نوع رادیولوژی و هدف اجرای آن متفاوت خواهد بود. بخور تزریق استفاده از تنقیه باریم برای عکاسی رنگی
اگر قرار است از دستگاه گوارش خود عکس برداری با اشعه ایکس داشته باشید، ممکن است از شما خواسته شود که چند ساعت ناشتا باشید، چیزی نخورید، از مقدار محدودی مایعات استفاده کنید یا حتی چیزی ننوشید. گاهی اوقات ممکن است برای شما دارو تجویز شود تا روده هایتان را با خوردن آن ها به طور کامل تخلیه کنید.